Η κούπα του ιστορικού Κυπέλλου Αγγλίας, το περίφημο FA Cup

Οι ιδιαιτερότητες του Κυπέλλου

Μια διοργάνωση Κυπέλλου είναι εντελώς διαφορετική από το Πρωτάθλημα, ενώ σε κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητες του. Υπάρχουν χώρες όπως η Κύπρος που συμμετέχουν μόνο ομάδες από τις δύο πρώτες κατηγορίες, ενώ άλλες που λαμβάνουν μέρος εκατοντάδες σύλλογοι κάθε χρόνο. Κάθε χώρα έχει τον δικό της τρόπο να διοργανώνει το Κύπελλο, με διπλούς ή μονούς αγώνες, με επαναληπτικούς σε περίπτωση ισοπαλίας, χωρίς παράταση και απευθείας διαδικασία των πέναλτι…

Το Κύπελλο είναι ένας θεσμός που δίνει ευκαιρίες για εκπλήξεις, με ομάδες που αγωνίζονται σε χαμηλές κατηγορίες, ακόμη και ερασιτεχνικές, να παίζουν κόντρα σε κάποιο μεγάλο αντίπαλο έχοντας πιθανότητες πρόκρισης λόγω της μορφής με τα νοκ-άουτ ματς. Σίγουρα σε κάθε χώρα μέσα στα χρόνια υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις, που είναι αυτές που γιγαντώνουν και δίνουν μεγαλύτερο αίγλη στο Κύπελλο μιας χώρας.

Σε αυτό το κείμενο θα ασχοληθούμε με τρεις συγκεκριμένες διοργανώσεις, αυτές της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Κάθε μια έχει τη δική της ιστορία και θα αναφέρουμε μερικές ιδιαιτερότητες που έχουν, όπως και τον τρόπο διεξαγωγής μέχρι να μείνουν δύο ομάδες και να τεθούν αντιμέτωπες σε τελικό.

Το FA Cup, το Κύπελλο Αγγλίας, είναι η αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο.

Κάθε χρόνο δηλώνουν συμμετοχή πέραν των 700 ομάδων, από τα χαμηλότερα στρώματα της αγγλικής ποδοσφαιρικής πυραμίδας μέχρι την κορυφή. Η δράση ξεκινάει από τον Αύγουστο και μέσα από τους προκριματικούς γύρους μόνο 32 φτάνουν μέχρι το σημείο που εισέρχονται στη διοργάνωση σύλλογοι από τις τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες της χώρας.

Οι ημιτελικοί και ο τελικός διεξάγονται στο ιστορικό στάδιο Wembley.

Σε κάποιους από τους προηγούμενος γύρους εάν υπάρξει ισοπαλία τότε διεξάγεται επαναληπτικός στην έδρα της φιλοξενούμενης στον πρώτο αγώνα. Παλαιότερα εάν ούτε στο δεύτερο ματς έβγαινε νικητής οδηγούνταν εκ νέου σε επαναληπτικό και υπήρξαν περιπτώσεις με τέταρτο ματς. Ασφαλώς χρόνο με το χρόνο αλλάζει η μορφή της διοργάνωσης, λαμβάνοντας υπόψιν άλλους παράγοντες όπως τις διαθέσιμες ημερομηνίες λόγω των πολλών αγώνων σε διοργανώσεις εντός και εκτός συνόρων.

Μια διοργάνωση Κυπέλλου με περισσότερα από 150 χρόνια ιστορίας:

Το εντυπωσιακό τρόπαιο που κερδίζει ο Κυπελλούχος Γερμανίας

Το DFB-Pokal, το Κύπελλο Γερμανίας, είναι η δεύτερη πιο σημαντική ποδοσφαιρική διοργάνωση της χώρας.

Κάθε χρόνο έχουν δεδομένη συμμετοχή οι σύλλογοι που αγωνίζονται στις δύο πρώτες κατηγορίες πρωταθλήματος της χώρας, όπως επίσης οι τέσσερις που την προηγούμενη σεζόν τερμάτισαν στις ισάριθμες ψηλότερες θέσεις της τρίτης τη τάξει κατηγορίας στη χώρα. Συνολικά 40 σύλλογοι.

Οι υπόλοιποι 24 σύλλογοι, από τους 64 που συγκροτούν τη διοργάνωση, βγαίνουν μέσω άλλων Κυπέλλων. Συγκεκριμένα από τα Κύπελλα των 21 περιφερειών, όπως το Βερολίνο, η Βαυαρία και άλλες. Ουσιαστικά οι 21 νικητές, μαζί με άλλες τρεις ομάδες που βγαίνουν μέσω κριτηρίων που αφορούν τις αγωνιστικές τους επιδόσεις στις συγκεκριμένες περιφέρειες.

Στον πρώτο γύρο οι 24 ομάδες που συμμετέχουν μέσω της κατάκτησης Κυπέλλου στην περιφέρειας τους μαζί άλλες οκτώ που τερμάτισαν στις τέσσερις τελευταίες θέσεις της Β’ Κατηγορίας και οι ισάριθμες από τη Γ’ Κατηγορία κληρώνονται ως γηπεδούχοι κόντρα σε ομάδα που ουσιαστικά είναι μεγαλύτερης δυναμικότητας.

Η ίδια διαδικασία συνεχίζεται και στο δεύτερο γύρο εάν προκριθούν ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας, που είναι συχνό φαινόμενο λόγω του μονού νοκ-άουτ αγώνα. Ελεύθερη κλήρωση υπάρχει από τη φάση των «16» και έπειτα, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση εάν φτάσει κάποια ερασιτεχνική ομάδα τότε θα της δοθεί το πλεονέκτημα να παίξει εντός έδρας.

Σε κανένα γύρο δεν υπάρχει επαναληπτικός, ενώ ο τελικός διεξάγεται στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου.

Ένα όμορφο επεισόδιο για το πως ζουν οι οπαδοί τη συγκεκριμένη διοργάνωση και τι αίγλη δίνει η παρουσία συλλόγων από μικρές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τους «μεγάλους»:

Στο Γαλλικό Κύπελλο, Coupe de France, όσο απίστευτο και αν ακούγεται συμμετέχει τετραψήφιος αριθμός ομάδων, πέραν των 8 χιλιάδων.

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό είναι πως στο θεσμό συμμετέχουν ομάδες από αποικίες της Γαλλίας, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα. Συγκεκριμένα από τις εξής: Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Μαρτινίκα, Μαγιότ, Νέα Καληδονία, Άγιος Μαρτίνος, Ρεουνιόν, Ταϊτή, Νέα Καληδονία και Σεντ Πιέρ & Μικελόν.

Οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας της χώρας εισέρχονται στο θεσμό στον 9ο γύρο, συμπληρώνοντας την 64άδα. Σε αυτή τη φάση οι ομάδες είναι χωρισμένες σε τέσσερα γκρουπ αναλόγως της γεωγραφικής θέσης, ενώ από τους «32» και έπειτα η κλήρωση είναι εντελώς ελεύθερη.

Ο τελικός διεξάγεται στην πρωτεύουσα της χώρας και συγκεκριμένα στο “Stade de France”.

Το τρόπαιο του Κυπέλλου Γαλλίας

Ακολουθήστε τον Αθλητικογράφο στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter

Athlitikografos.com