Οι Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη • Athlitikografos.com
Το λογότυπο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου

Οι Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη

Για όσους η ομάδα που υποστηρίζουν συμμετέχει στις διοργανώσεις της UEFA, η περίοδος που ξεκινάει η δράση είναι ίσως η αγαπημένη τους μέσα στη χρονιά. Είναι διαφορετική η αίσθηση όταν παρακολουθείς παιχνίδια σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με το εγχώριο, χωρίς να μειώνουμε τη σημαντικότητα του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Κάθε αγωνιστική περίοδο οι Κυπριακές ομάδες που την προηγούμενη σεζόν εξασφάλισαν ευρωπαϊκό εισιτήριο μπαίνουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς αρκετά νωρίτερα από τις υπόλοιπες.

Στον προηγούμενο αιώνα οι επιτυχίες ήταν ελάχιστες, αλλά από την πρώτη πρόκριση σε ευρωπαϊκό όμιλο μέχρι σήμερα καταγράφηκαν ιστορικές πορείες εκτός συνόρων από συλλόγους του νησιού. Οι Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη αγωνίζονται από τη σεζόν 1963-1964 και έδωσαν πέραν των 800 αγώνων σε πέντε διοργανώσεις. Η κληρωτίδα έβγαλε αντιπάλους από σχεδόν κάθε χώρα της ηπείρου, με μόνο ομάδες από Ανδόρα και Λετονία να μην έπαιξαν με κυπριακούς συλλόγους. Δηλαδή οι 52 από τις 55 χώρες μέλη της UEFA, αφού ασφαλώς δεν είχαμε ποτέ κυπριακό «εμφύλιο» στο ποδόσφαιρο.

Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις ελληνοκυπριακές συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συνολικά 18 σύλλογοι εκπροσώπησαν την Κύπρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας, η Ομόνοια Λευκωσίας, η Ανόρθωση Αμμοχώστου, ο Απόλλωνας Λεμεσού, η ΑΕΚ Λάρνακας, η ΑΕΛ Λεμεσού, ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, ο Εθνικός Άχνας, η ΕΝΠ Παραλιμνίου, η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου, ο Άρης Λεμεσού, ο Διγενής Ακρίτας Μόρφου, ο Ερμής Αραδίππου, η Πάφος FC, ο Πεζοπορικός Λάρνακας, η ΕΠΑ Λάρνακας, η Αλκή Λάρνακας και ο ΑΠΟΠ Κινύρας Πέγειας. Οι τέσσερις τελευταίες δεν υπάρχουν πλέον.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ομάδων που εκπροσώπησαν την Κύπρο στις διοργανώσεις της UEFA σε μια χρονιά ήταν πέντε και αυτό έγινε τρεις φορές. Τις αγωνιστικές περιόδους 2003-2004, 2014-2015 και 2022-2023. Οι περισσότερες συμμετοχές ήταν με τρεις ομάδες και έπειτα με τέσσερις, όσες δηλαδή παίζουν πλέον και ο αριθμός αυτός δεν αναμένεται να αλλάξει.

Η παρουσία σε φάση ομίλων πλέον δεν ξαφνιάζει τόσο, με τις ομάδες της Κύπρου να μετρούν συνολικά 23 συμμετοχές. Οι 5 στο Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί που η Ανόρθωση έκανε την αρχή το 2008, οι 15 στο Γιουρόπα Λιγκ και 3 στο Κόνφερενς Λιγκ. Περισσότερες φορές αγωνίστηκε ο ΑΠΟΕΛ, 8 στον αριθμό, τέσσερις στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και ισάριθμες στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA. Πέντε μετράει ο Απόλλωνας, οι τέσσερις στο Γιουρόπα Λιγκ και μια στο Κόνφερενς Λιγκ. Από τρεις παρουσίες είχαν Ομόνοια και ΑΕΚ, με τη διαφορά ότι για την ομάδα της Λάρνακας όλες ήταν στο Γιουρόπα Λιγκ, ενώ δύο για τους «πράσινους» και μια στο Κόνφερενς Λιγκ. Η Ανόρθωση πέραν του Τσάμπιονς Λιγκ είχε προκριθεί και στο Κόνφερενς Λιγκ, ενώ από μια παρουσία έχουν ΑΕΛ και Άρης, αμφότεροι στο Γιουρόπα Λιγκ.

Διαβάστε για τις αναμετρήσεις απέναντι σε κατόχους τροπαίου και αγώνες με μετέπειτα φιναλίστ.

Να συνεχίσουν πέραν της φάσης των ομίλων μόνο δύο ομάδες το πέτυχαν, με τον ΑΠΟΕΛ να φτάνει στη νοκ-άουτ φάση τρεις φορές και την ΑΕΚ μια. Η ομάδα της Λευκωσίας έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2009-2010, ενώ τις αγωνιστικές περιόδους 2016-2017 και 2019-2020 προχώρησε μέχρι τη φάση των «16»και «32» αντίστοιχα στο Γουρόπα Λιγκ. Για τους «κιτρινοπράσινους» η πορεία στο Κόνφερενς Λιγκ τη σεζόν 2022-2023 σταμάτησε στη φάση των «16».

Πέραν των 350 νοκ-άουτ μονομαχιών για πρόκριση έδωσαν οι κυπριακές ομάδες, με μόνο έντεκα να ήταν μονές. Όλες τη σεζόν 2020-2021 λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό. Οι υπόλοιπες ήταν διπλές. Οι προκρίσεις ξεπέρασαν τις 150.

Τα περισσότερα παιχνίδια που έδωσαν οι κυπριακές ομάδες σε μια αγωνιστική περίοδο ήταν 42 και έγιναν το 2022-2023.

Ευρωπαϊκό αγώνα διασυλλογικής διοργάνωσης ανδρών φιλοξένησαν 14 στάδια της Κύπρου, με τα περισσότερα να διεξήχθησαν στο ΓΣΠ. Δεύτερο στη λίστα είναι το «Αντώνης Παπαδόπουλος» και ακολουθούν το Μακάρειο, το Τσίρειο, το ΑΕΚ Αρένα, το Παλιό ΓΣΠ, το Νέο ΓΣΖ, το Παλιό ΓΣΖ, το Δασάκι, το «Αμμόχωστος-Επιστροφή», το «Άλφα Μέγα», το Παλιό στάδιο Παραλιμνίου, το «Τάσος Μάρκου» και το ΓΣΕ στην Αμμόχωστο.

Σημειώνεται πως 17 εντός έδρας αναμετρήσεις έγιναν εκτός Κύπρου.

Αν και έχει καταργηθεί στις διοργανώσεις της UEFA το εκτός έδρας γκολ, όσο ίσχυε χρησιμοποιήθηκε σε 19 νοκ-άουτ μονομαχίες κυπριακών ομάδων. Απολογισμός εφτά προκρίσεις και δώδεκα αποκλεισμοί.

Σε 20 νοκ-άουτ συναντήσεις η πρόκριση κρίθηκε στην παράταση και στις 11 από αυτές επιτεύχθηκε για την κυπριακή ομάδα, ενώ στις άλλες 9 επήλθε ο αποκλεισμός.

Σε διαδικασία πέναλτι οδηγήθηκαν 10 νοκ-άουτ αναμετρήσεις κυπριακής ομάδας, με αποτέλεσμα πέντε προκρίσεις και ισάριθμους αποκλεισμούς.

Διαβάστε ακόμη: Η ποδοσφαιρική πυραμίδα της Κύπρου

Athlitikografos.com