Οι… πειρατές του 2004!
Ελλάδα. Έτος 2004. Δεν χρειάζεται να πεις κάτι περισσότερο, το μυαλό όλων των Ελλήνων πάει αμέσως στον θρίαμβο της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας. Ακόμη κι αν εκείνη τη χρονιά διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες στη χώρα που τους γέννησε. Ήταν Σάββατο 12 Ιουνίου όταν το ταξίδι της Εθνικής Ελλάδος ξεκινούσε στην Πορτογαλία με αναμέτρηση απέναντι στους οικοδεσπότες. Μετά από 22 ημέρες οι ίδιες ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με το βράδυ της Κυριακής 4 Ιουλίου 2004 να μένει αξέχαστο. Η Ελλάδα κατέκτησε το τρόπαιο και οι Έλληνες βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν!
Το «πειρατικό», προσωνύμιο που δόθηκε στην πορεία της Εθνικής ομάδας, ξεκίνησε με νίκη 2-1 επί της Πορτογαλίας έχοντας σκόρερ τους Καραγκούνη και Μπασινά. Ακολούθησε η ισοπαλία 1-1 με την Ισπανία, με τον Χαριστέα να βρίσκει δίχτυα. Στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου ομίλου η Ελλάδα ηττήθηκε με 2-1 από τη Ρωσία μειώνοντας στο σκορ με τον Βρύζα, αλλά προκρίθηκε τερματίζοντας στη 2η θέση υπερτερώντας στην ισοβαθμία με την Ισπανία στο τρίτο κατά σειρά κριτήριο, ποια πέτυχε τα περισσότερα γκολ στη διοργάνωση.
Στα προημιτελικά η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ κέρδισε 1-0 την κάτοχο του τροπαίου Γαλλία με γκολ του Χαριστέα. Με το ίδιο σκορ ήρθε η επικράτηση στα ημιτελικά απέναντι στην Τσεχία, με το τέρμα να σημειώνεται από τον Δέλλα στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης και να ακολουθεί το σφύριγμα της λήξης αφού τότε ίσχυε ο κανόνας του αργυρού γκολ. Ο τελικός στο στάδιο Ντα Λουζ της Λισαβόνα κόντρα στην Πορτογαλία κρίθηκε με το γκολ του Χαριστέα, δίνοντας τη νίκη με 1-0 και συνάμα το τρόπαιο στην Ελλάδα.
Όλα τα πιο πάνω παραμένουν αξέχαστα σε όσους τα έζησαν από κοντά, είτε παρακολουθώντας τα μπροστά από την τηλεόραση ή ακόμα ακούγοντας τα από το ραδιόφωνο. Επίσης, πολλοί μπορούν να αναφέρουν έναν προς έναν τους πρωταγωνιστές της επιτυχίας αυτής, ακόμη και όσους δεν κατέγραψαν ούτε ένα λεπτό συμμετοχής στους έξι αγώνες που έδωσε η Εθνική Ελλάδας. Σε ποια ομάδα αγωνίζονταν τότε όμως και τι πορεία ακολούθησε η καριέρα του καθενός από τους 23 ποδοσφαιριστές που ήταν στην αποστολή για τη διοργάνωση;
Ο Αντώνης Νικοπολίδης ήταν ο μοναδικός τερματοφύλακας από τους τρεις της ομάδας που αγωνίστηκε στο Euro. Εκείνο το Καλοκαίρι είχε ολοκληρωθεί το συμβόλαιο του με τον Παναθηναϊκό και έπειτα πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό Πειραιώς, όπου κρέμασε και τα γάντια του εφτά χρόνια αργότερα. Ο Κώστας Χαλκιάς έφυγε το 2005 από τον Παναθηναϊκό για τη Πόρτσμουθ αλλά δεν άργησε να επιστρέψει στην Ελλάδα, παίζοντας στον Άρη και μετά στον ΠΑΟΚ. Τίποτα το αξιόλογο και στην καριέρα του Φάνη Κατεργιαννάκη, που το 2004 έφυγε από τον Ολυμπιακό για την Κάλιαρι, αλλά έμεινε μόλις μια σεζόν και κατηφόρισε ξανά προς την Ελλάδα.
Από τους εφτά αμυντικούς οι τέσσερις έπαιξαν και στους έξι αγώνες. Ένας από αυτούς ήταν ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, που το 2004 πήρε μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό στην Πόρτο και έμεινε για ένα χρόνο, όσο κράτησε η παρουσία του στη Ντιναμό Μόσχας, πριν πάει στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Η καριέρα του ολοκληρώθηκε στο «τριφύλλι» το 2013, έχοντας επιστρέψει από το 2009.
Ένα άλλο βασικό στέλεχος της Ελλάδας τότε, ο Τραϊανός Δέλλας, αγωνιζόταν στη Ρόμα. Το 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα για την ΑΕΚ, στην οποία ολοκλήρωσε την καριέρα του, έχοντας περάσει όμως και μια διετία από την Ανόρθωση. Από την Κύπρο πέρασε επίσης ο Μιχάλης Καψής, παίζοντας για ενάμιση χρόνο στον ΑΠΟΕΛ. Μετά τις καλές του εμφανίσεις στο Euro έφυγε από την ΑΕΚ για τη Μπορντό, όπου έμεινε για ένα χρόνο πριν πάει στον Ολυμπιακό Πειραιώς.
Ο Τάκης Φύσσας με επίσης έξι συμμετοχές στο Euro τότε, το 2004 αγωνιζόταν στη Μπενφίκα, στην οποία πήγε εκείνη τη χρονιά στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο φεύγοντας από τον Παναθηναϊκό. Έμεινε μέχρι το 2005, όταν και πήγε στη Σκωτία για τη Χάρτς και δύο χρόνια μετά έπαιξε ξανά στον Παναθηναϊκό. Ο Στέλιος Βενετίδης, που έπαιξε σε τρεις αγώνες το 2004 στην Πορτογαλία, παρέμεινε στον Ολυμπιακό μέχρι το 2006 όταν πήγε στη Λάρισα και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2012.
Οι Γιάννης Γκούμας και Νίκος Νταμπίζας είδαν όλα τα παιχνίδια από τον πάγκο, με τον πρώτο μένει στον Παναθηναϊκό μέχρι το 2009 όταν ολοκλήρωσε την καριέρα του και το δεύτερο να μένει στη Λέστερ για ακόμη ένα χρόνο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για τη Λάρισα, παίζοντας μέχρι το 2011.
Από τους μεσοεπιθετικούς της ομάδας στο Euro, μοναδικοί χωρίς λεπτά συμμετοχής ήταν οι Παντελής Καφές και Γιώργος Γεωργιάδης του Ολυμπιακού Πειραιώς. Ο πρώτος έφυγε το 2007 για την ΑΕΚ και ο δεύτερος το 2005 για τον Ηρακλή. Ο αρχηγός της Εθνικής Θοδωρής Ζαγοράκης άφησε εκείνο το Καλοκαίρι την ΑΕΚ για να παίξει στη Μπολόνια, στην οποία έμεινε ένα χρόνο πριν πάει στον ΠΑΟΚ για να κλείσει την καριέρα του το 2007.
Για τον Κώστα Κατσουράνη η μεταγραφή στο εξωτερικό ήρθε δύο χρόνια μετά το Euro 2004, αφήνοντας την ΑΕΚ για τη Μπενφίκα όπου έμεινε τρία χρόνια πριν πάει στον Παναθηναϊκό, εκεί όπου πέρασε ακόμη μια τριετία. Δεν έφυγε αμέσως από την Ελλάδα ούτε ο Άγγελος Μπασινάς, που έμεινε μέχρι το 2005 στον Παναθηναϊκό και έπειτα πήγε στη Μαγιόρκα, ενώ πέρασε και από την Αγγλία αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Πόρτσμουθ, έχοντας ενδιάμεσα παίξει στην ΑΕΚ.
Ο άλλος Άγγελος της Ελλάδας, ο Χαριστέας, λίγες εβδομάδες πριν την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού είχε κάνει το νταμπλ στη Γερμανία με τη Βέρντερ Βρέμης. Στη συνέχεια της καριέρας του μεταξύ άλλων έπαιξε σε άλλες τρεις γερμανικές ομάδες, ενώ πέρασε επίσης από την Ολλανδία παίζοντας σε Άγιαξ και Φέγενορντ.
Από τους άλλους χρυσούς σκόρερ για την Ελλάδα σε εκείνο το Euro, οι Γιώργος Καραγκούνης και Ζήσης Βρύζας αγωνίζονταν στην Ιταλία. Ο πρώτος μετά την Ίντερ έπαιξε σε Μπενφίκα, Παναθηναϊκό και Φούλαμ, με το δεύτερο να φεύγει με δανεισμό από τη Φιορεντίνα για Θέλτα και Τορίνο, πριν επιστρέψει το 2006 στην Ελλάδα παίζοντας από ένα χρόνο σε Ξάνθη και ΠΑΟΚ.
Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος παρέμεινε στη Μπόλτον μέχρι το 2008 και έπειτα από ένα εξάμηνο στη Χαλ Σίτι πήγε στη Λάρισα για ένα χρόνο πριν βάλει τέλος στην καριέρα του. Για το Βασίλη Τσιάρτα μετά το Euro ακολούθησε μικρό πέρασμα από Κολωνία και Εθνικό Πειραιώς. Από την ΑΕΚ στη… ΑΕΚ ο Βασίλης Λάκης, με μια βόλτα στην Κρίσταλ Πάλας και πιο μετά σε ΠΑΟΚ και Καβάλα.
Σε… γυρολόγο μετατράπηκε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, που το 2008 αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό παίζοντας σε Λέτσε, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Θέλτα Βίγκο και άλλες έξι ελληνικές ομάδες. Μοναδικός που εκείνο το Καλοκαίρι αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ήταν ο Ντέμης Νικολαΐδης. Θα μπορούσε να συνεχίσει στην Ατλέτικο Μαδρίτης όπου αγωνιζόταν από το 2003, αλλά ολοκλήρωσε την καριέρα του ως πρωταθλητής Ευρώπης.