
Οι Τρεις Μεγάλοι της Ολλανδίας
Το ολλανδικό ποδόσφαιρο φημίζεται για τους ποδοσφαιριστές που έχει βγάλει, με τους περισσότερους να φεύγουν από τη χώρα με στόχο να αγωνιστούν σε πιο δυνατά πρωταθλήματα και να θριαμβέψουν. Ακόμη συνεχίζεται αυτό, με τον Άγιαξ να θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα «φυτώρια» παικτών, που μόλις… ξεπετάγονται αρχίζουν οι μνηστήρες να καραδοκούν για να τους αποκτήσουν. Αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια του «Αίαντα» για ευρωπαϊκές διακρίσεις όπως υπήρξαν στο παρελθόν. Είναι αποδεδειγμένα ο σπουδαιότερος σύλλογος της χώρας, αλλά υπάρχουν άλλοι δύο που μετράνε πολλούς τίτλους και κουβαλάνε τεράστια ιστορία για αυτό άλλωστε συγκαταλέγονται στο… κλαμπ που ονομάζεται “De Grote Drie”. Ελληνιστί «Τρεις Μεγάλοι», που αναφέρεται στον Άγιαξ, την PSV Αϊντχόφεν και τη Φέγενορντ.
Με 74 τρόπαια ο Άγιαξ είναι ο πιο πετυχημένος ολλανδικός σύλλογος, με δέκα από αυτά να τα κατέκτησε εκτός συνόρων της χώρας. Μετράει τα περισσότερα πρωταθλήματα, 36 στον αριθμό, εκ των οποίων τα 28 στην εποχή της “Eredivisie”. Προηγουμένως το επίπεδο ήταν ερασιτεχνικό και η μορφή του πρωταθλήματος ήταν διαφορετική, με τις ομάδες να χωρίζονται σε περιφέρειες και έπειτα να παίζουν πλέι-οφ. Είναι πολυνίκης και στο Κύπελλο κατακτώντας 20, ενώ έχει και 9 ασπίδες.
Αυτά σε εγχώριο επίπεδο, σε ευρωπαϊκό σήκωσε και τις τέσσερις κούπες της ΟΥΕΦΑ. Σε έξι συμμετοχές σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ έφτασε τέσσερις φορές στη νίκη, εκ των οποίων τρεις συνεχόμενες. Η πρώτη γεύση που πήρε ο σύλλογος του Άμστερνταμ ήταν πικρή, χάνοντας το 1969 από τη Μίλαν, αλλά δύο χρόνια αργότερα πήρε τον πρώτο της τίτλο νικώντας τον Παναθηναϊκό. Ακολούθησαν άλλα δύο τρόπαια απέναντι σε Ίντερ το 1972 και Γιουβέντους το 1973. Το 1995 κατέκτησε το τέταρτο τρόπαιο της στη διοργάνωση επικρατώντας απέναντι στη Μίλαν, αλλά τον επόμενο χρόνο ηττήθηκε από τη Γιουβέντους.
Το 1987 ο Άγιαξ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας τη Λοκομοτίβ Λειψίας, αλλά την επόμενη χρονιά έχασε στον τελικό από τη Μέχελεν. Το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το σήκωσε το 1992 σε διπλές αναμετρήσεις με την Τορίνο, αλλά μετράει και σε αυτή τη διοργάνωση ήττα. Είχε χάσει το 2017 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο Γιουρόπα Λιγκ όπως ονομάζεται πλέον. Τρεις συμμετέχεις έχει στο Σούπερ Καπ Ευρώπης, νικώντας τη Μίλαν και τη Ρεάλ Σαραγόσα, ενώ έχασε από την Πόρτο. Η φήμη του βγήκε και εκτός ηπείρου, κατακτώντας δις το διηπειρωτικό κύπελλο.
Με 52 τρόπαια η PSV Αϊντχόφεν είναι η επόμενη στη λίστα, μετρώντας 25 πρωταθλήματα εκ των οποίων τα 3 πριν τη δημιουργία του εθνικού πρωταθλήματος και τη μετάβαση σε επαγγελματικό επίπεδο. Το 2023 σήκωσε το 11ο Κύπελλο στην ιστορία της, ενώ έχει 14 ασπίδες κάτι που αποτελεί ρεκόρ στη διοργάνωση.
Εκτός συνόρων τώρα, οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν σε τέσσερις τελικούς και κέρδισαν τους μισούς. Η σπουδαιότερη επιτυχία της ομάδας σημειώθηκε το 1988 όταν κέρδισε τη Μπενφίκα στα πέναλτι και κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, που λίγα χρόνια μετά μετονομάστηκε σε Τσάμπιονς Λιγκ. Δέκα χρόνια νωρίτερα είχε σηκώσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ επικρατώντας της Μπαστιά. Στο Σούπερ Καπ Ευρώπης και στο Διηπειρωτικό Κύπελλο δεν τα κατάφερε.
Στους 39 βρίσκεται ο αριθμός των τροπαίων της Φέγενορντ και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι 4 που κατέκτησε σε τρεις διεθνείς διοργανώσεις. Η ομάδα του Ρότερνταμ αναδείχθηκε 16 φορές πρωταθλήτρια, τις 11 στην “Eredivisie”. Στο Κύπελλο Ολλανδίας γράφτηκε 14 φορές το όνομα του συλλόγου, ενώ σήκωσε και 5 ασπίδες, μια διοργάνωση που φέρει το όνομα του Γιόχαν Κρόιφ.
«Ο σύλλογος του λαού» το 1970 είχε γίνει η πρώτη ολλανδική ομάδα που κατέκτησε το Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κερδίζοντας στον τελικό τη Σέλτικ. Το ίδιο έπραξε και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αφού το 1974 όταν επικράτησε σε διπλές αναμετρήσεις απέναντι στην Τότεναμ μόνο αγγλικές ομάδες είχαν σηκώσει την κούπα της διοργάνωσης. Στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ ηττήθηκε, όπως επίσης στο νεοσύστατο Κόνφερενς Λιγκ, αλλά μετράει μια παγκόσμια διάκριση, κερδίζοντας το διηπειρωτικό κύπελλο.
Η κυριαρχία των τριών μεγάλων του ολλανδικού ποδοσφαίρου είναι ξεκάθαρη, με μόλις τρεις χρονιές από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 κάποια άλλη ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα. Δύο φορές σήκωσε τον τίτλο η ΑΖ Άλκμααρ και μια η Τβέντε. Οι δύο αυτοί σύλλογοι είναι επίσης οι μόνοι με συμμετοχή σε ευρωπαϊκό τελικό, χάνοντας αμφότερες όταν έπαιξαν με φόντο το τρόπαιο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.