Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ατλέτικο Μαδρίτης • Athlitikografos.com
Το λογότυπο της Ατλέτικο Μαδρίτης το 1911

Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ατλέτικο Μαδρίτης

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο και η Ατλέτικο Μαδρίτης είναι δύο από τους πιο παραδοσιακούς συλλόγους στην Ισπανία και αμφότεροι μετρούν πάνω από 20 κατακτήσεις τροπαίων στην ιστορία τους.

Ιδρύθηκαν με πέντε χρόνια διαφορά, πρώτη αυτή από τη χώρα των Βάσκων και έπειτα η ομάδα στην πρωτεύουσα της χώρας. Το 1903 ήταν σημαδιακό έτος, αφού στις αρχές του Απρίλη η Αθλέτικ Μπιλμπάο σήκωσε το πρώτο της Κύπελλο Ισπανίας και τέλη του ίδιου μήνα ιδρύθηκε η Ατλέτικο Μαδρίτης. Για την ακρίβεια η Αθλέτικ Μαδρίτης, που ουσιαστικά δημιουργήθηκε ως παρακλάδι της Αθλέτικ Μπιλμπάο από τρεις οπαδούς της που ζούσαν στην πρωτεύουσα εκείνη την περίοδο για σπουδές. Είχαν πολλά κοινά, αρκετά από αυτά στη στολή τους, όμως το 1921 η ομάδα από τη Μαδρίτη ανεξαρτητοποιήθηκε και η συνεργασία που είχαν έπαψε να ισχύει.

Η διαφοροποίηση στην ονομασία όμως επήλθε αργότερα για άλλους λόγους, αφού και οι δύο μετατράπηκαν σε Ατλέτικο στις αρχές της δεκαετίας του ’40 λόγω απαγόρευσης από το καθεστώς του Φράνκο στη χρησιμοποίηση ξένων λέξεων. Τρεις δεκαετίας αργότερα η Μπιλμπάο επανέφερε το αγγλικό Αθλέτικ στην ονομασία του συλλόγου.

Ακολουθήστε τον Αθλητικογράφο στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter

Athlitikografos.com