Όταν η Α’ Εθνική Ελλάδος είχε κυπριακή παρουσία
Φάση από αναμέτρηση ανάμεσα σε Ανόρθωση Αμμοχώστου και Ολυμπιακό Πειραιώς

Όταν η Α’ Εθνική Ελλάδος είχε κυπριακή παρουσία

Για εφτά αγωνιστικές περιόδους, από το 1967 μέχρι το 1974, το Ελληνικό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Α’ Εθνικής διεξαγόταν με κυπριακή παρουσία. Ο Πρωταθλητής Κύπρου μαζί με τον τίτλο κέρδιζε την ευκαιρία να συμμετέχει στις διοργανώσεις της Ελλάδας, απέχοντας ασφαλώς από αυτές του νησιού μας.

Συνολικά πέντε κυπριακοί σύλλογοι το έπραξαν, με πρώτο τον Ολυμπιακός Λευκωσίας, ο οποίος αγωνίστηκε τρεις χρονιές στην Ελλάδα, όλες με διαφορά ενός έτους μεταξύ τους. Ομόνοια Λευκωσίας, ΑΕΛ Λεμεσού, ΕΠΑ Λάρνακας και ΑΠΟΕΛ είναι οι υπόλοιποι τέσσερις σύλλογοι. Ο τελευταίος μάλιστα κατάφερε να κερδίσει την παραμονή του στην Α’ Εθνική το 1974 και θα «έκλεβε» τη θέση από τον πρωταθλητή στην Κύπρο. Τα γεγονότα του Καλοκαιριού όμως εκείνης της χρονιάς, με το πραξικόπημα και την τούρκικη εισβολή, έδωσαν τέλος για πολλούς λόγους στην καινοτομία αυτή.

Σημειώνεται πως συμμετείχαν και στο Κύπελλο Ελλάδος οι πέντε κυπριακές ομάδες, χωρίς όμως να πετύχουν κάτι αξιοσημείωτο.

Επίσης, είχε δημιουργηθεί το «Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδος» όπου σε διπλές αναμετρήσεις ο Κυπελλούχος Κύπρου αντιμετώπιζε τον αντίστοιχο της Ελλάδας. Έλαβε χώρα έξι χρονιές και συμμετείχαν από δύο φορές Ανόρθωση Αμμοχώστου και ΑΠΟΕΛ, ενώ μια φορά αγωνίστηκαν Ομόνοια Λευκωσίας και Πεζοπορικός Λάρνακας.

Ακολουθήστε τον Αθλητικογράφο στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter

Athlitikografos.com