Ποδόσφαιρο και διεθνείς εκθέσεις… σε διοργάνωση
Οι αρχηγοί των Μπαρσελόνα και Λιντς Γιουνάιτεντ ανταλλάσσουν αναμνηστικά πριν την έναρξη του μεταξύ τους αγώνα που καθορίσει ποια ομάδα θα κρατήσει το τρόπαιο του Κυπέλλου Εκθέσεων

Ποδόσφαιρο και διεθνείς εκθέσεις… σε διοργάνωση

Πολλές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις ξεκίνησαν έπειτα από μια ιδέα μόλις μερικών ατόμων και τελικά εξελίχτηκαν σε θεσμό που έμεινε στην ιστορία. Κάπως έτσι ήταν και το Κύπελλο Εκθέσεων, με 13 εκδόσεις του να πραγματοποιούνται από το 1955 μέχρι το 1971.

Σκοπός της δημιουργίας ήταν η διαφήμιση των διεθνών εμπορικών εκθέσεων μέσω του ποδοσφαίρου, ενώ μάλιστα στα πρώτα χρόνια εκτός από σωματεία, λάμβαναν μέρος ομάδες που αποτελούνταν από ποδοσφαιριστές δύο ή και περισσότερων συλλόγων της πόλης που φιλοξενούσε διεθνή έκθεση.

Για παράδειγμα, με τη “London XI” αγωνίστηκαν ποδοσφαιριστές από έντεκα συλλόγους της πόλης στους οκτώ αγώνες που έδωσε φτάνοντας μέχρι τον τελικό του πρώτου Κυπέλλου Εκθέσεων. Με τον καιρό έμειναν μόνο οι σύλλογοι και μάλιστα χρόνο με το χρόνο αυξάνονταν, αφού το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο για συμμετοχή στη διοργάνωση.

Για την ιστορία, η πρώτη νικήτρια και πιο επιτυχημένη ομάδα στη διοργάνωση ήταν η Μπαρσελόνα, στην κατοχή της οποίας βρίσκεται το αυθεντικό τρόπαιο. Αυτό αποφασίστηκε μέσω ενός αγώνα που έγινε το 1971 και στον οποίο «μπλαουγκράνα» κέρδισαν τη Λιντς Γιουνάιτεντ που ήταν η κάτοχος του τίτλου.

Έπειτα η UEFA το αντικατέστησε με δική της διοργάνωση, αφού μέχρι τότε δεν είχε σχέση με το Κύπελλο Εκθέσεων που μάλιστα δεν το αναγνωρίζει ως επίσημη διάκριση.

 

Οι ποδοσφαιριστές της Ρόμα πανηγυρίζουν με το τρόπαιο του Κυπέλλου Εκθέσεων

Ακολουθήστε τον Αθλητικογράφο στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter

Athlitikografos.com